Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
KAMIONI

KAMIONI

Nemam baš puno o kamionima, ali je interesantno da je najstarija fotografija vezana uz kamion. Moj djeda Franjo je kratko vrijeme imao tvornicu (sodara) ondašnje „Coca Cola“ tj. osvježavajućeg pića Šabesa. Evo što kaže Internet: „Šabesa je bila potpuno umjetno piće, sastavljena od mliječne kiselinešećeraboja i soda vode. Po našim krajevima (osobito u Sloveniji) šabeso je bio naziv i za piće od bazgovih cvjetova, šećera, limuna i vode - ono je nakon fermentacije imalo i mali procent alkohola, pjenušalo se i ličilo na vinskimošt.“

Tvornica je bila u Mariboru, mama se rodila tamo 1930. Godine tako da je fotografija iz tog doba.

Deda Franjo na kamionu za dostavu Šabese, Maribor, 1930. godina.

 

FRANJO GOLJAK-2

Fotka je ko AlCapone samo kaj je onda bila prohibicija i pravi alkohol.

Nije baš taj biznis išao, navodno nisu baš Slovenci voljeli kaj im Hrvat dela Šabesu, tako da se deda vratio u Zagreb, otvorio je birtiju i to je išlo puno bolje.

Kamione je profesionalno tj. kao obrtnik imao stric Jura. Za mene klinca to su bile grdosije, dva ogromna Mercedesa, zelene boje. Vozio je on s njima šoder i koješta drugo, bio je valjda kooperant ondašnjih građevinskih firmi, vjerojatno se dobro zarađivalo.

Kamioni su bili tzv.kiperaši tj. mogli su iskipat teret, nije se moralo lopatariti.

Kamion strica Jure, nije obiteljska fotografija

 

Mercedes kamion

Vujča je isto nakon divljanja s motorima, morao očito nešto raditi. Vjerojatno nije završio neke ozbiljnije škole pa je razvozio vuglen po Zagrebu. Kako se tih godina masovno grijalo na drva i vuglen očito je bilo puno posla. Imao je Om Lupetto kamion plave boje.

Vujčin OM Lupetto – nije obiteljska fotografija

 

OM LUPETTO-2