Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
KONJSKA KOLA, GIK, KONJSKI TRAMVAJ i SKELA PREKO SAVE

KONJSKA KOLA, GIK, KONJSKI TRAMVAJ i SKELA PREKO SAVE

Imala je obitelj i konjskog iskustva. Prvo je pradjeda Dragutin bio službeni vozač kočije i vozio Direktora Gradske Plinare (stari toranj na početku Radničke se još vidi čini mi se). Okrugli crni rezervoar u kojem se držao plin, tzv. gradski plin. To je plin koji se valjda proizvodio lokalno, nije bio plin s naftnih polja.

Kasnije je Dragutin vozio konjski tramvaj, vjerojatno kraće vrijeme, jer je 1926 sagradio kuću na Radničkoj i otvorio restaurant. Posla koliko hoćeš, preko puta je bilo Sajmište pa je te dane bilo hrpa gostiju, a također su dolazili „Abonenti“ iz Katrana na gablec ili ručak.

Konjski tramvaj na Jelačić placu, nije obiteljska fotografija

konjski tramvaj

 

Za razlike od Dragutina koji je bio „profesionalni“ kočijaš, Vlado koji je ranije spominjan s Harlićima itd. je očito znao uživat. Vozio je utrke dvokolica tzv. „Gik“.

 

Vlado u giku, Kajzerica, nepoznata godina, Novi Zagreb očito još ne postoji

 

juričko gik4-2

 

jURIČKO TRKA GIKOVA NA KAJZERICI-2

 

juričko gik 2 0001-2

 

 

Vlado u celebrity pozi, uoči „Ray Ban“-ke

 

JURIČKO POZIRA U GIKU

 

 

Vladini konji, nepoznata lokacija

 

 Jurokovi konji na itnjaku

 

 

Vlado, teta Ivka i djeca na Srebrnjaku, u pozadini sluga, rane pedeset, vjerojatno sam se u ovoj pili vozio iz rodilišta u Petrovoj teti na Srebrnjak, samo kaj su navodno konji bili bijeli

 

juričkovi kočija Srebrnjak i sluga-2

 

Pradjeda Dragutin, Vujča Zvonko, Vlado i vojnik

 

Juriko Penezi i vuja s konjem

 

Vlado i vjerojatno teta Ivka

 

juriko konjska kola

 

Skela preko Save

 

Prajeda Marko je bio vlasnik skele na Savi. Iako se dosta često spominje teško je bilo naći fotografije. Jednu sam našao na Internet-u, a drugu (donja požutjela) je obiteljska fotografija. Pradjed Marko se kočoperi na sredini skele. Skela je bila u Trnju na mjestu danasnjeg Mosta Slobode.

Marko je bio poznat po džepovima punih sitniša, jer je naplaćivao "skelarinu". Svaki dan je navodno išao s Trnja na geblec/ručak u čuvenu gostionicu Ivo na Jelačić placu (danas je tamo Splitska banka). Kako su se uglavnom preko Save prevozili ljudi i konjska kola onda je skela upala u ovu konjsku temu.

 

skela-2