Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
KOTAČI

KOTAČI

Kotači su neki krampovi, debele felge, u zadnjem kotaču quick release Gipiemme ostalo total koma.

Drugi bajk ima predivne RINO kotače, super kranc i prije no što sam odlučio za full Favorit krenem ja to čistit. Ajme muke. Ne znam koliko su stajali, tabular lako ide dolje ali stari cement (mi smo to zvali Tabularkit, ljepilo) to nije zabavno skinut. Znam kad smo to ko klinci skidali i nanovo lijepili da je tog crvenog kita bilo po svuda i da su ruke bile keljave. 

Malo sam guglo, kažu acetonom, benzinom , spužvom za suđe, scotch brite-om i slično. Malo namočiš acetonom, probaš tom spužvom, nema tu sreće. Na kraju mesinganom četkom.  Puno muke, no u par puta sam ja to uspio očistiti skoro 100% u nulu. Može to i „na struju“ ali nemam pomoćnika, nisam se još u toj fazi dosjetio trenažera pa da stavim kotač unutra i koristim trenažer za fiksiranje kotača da mogu lijepo derat po njemu. No dobro, tko ne zna taj se i namuči. Ali barem mogu reći da su kod čišćenja i svih ostalih radova, barem u mojoj radioni, korištene samo „vintage“ bezelektične metode.

Čišćenje obruča je išlo teško s raznim sredstvima, na kraju sa Sidolom. Sve skupa dosta dobro. Najbolje bi bilo skinut sve špajhle pa felgu dat ispolirat ali tko će to, možda jednog dana. Osim toga tako i tako mi dolaze Favorit kotači pa ću opet morat čistit, možda bude išlo lakše. Najbolje kad su na bajku jer je onda čvrsto i možeš bolje pritisnut krpu.

Čeh2 ima dva kotača malo smo se dopisivali. Šalje fotke piše ESKA na nabi, ESKA je bila nekako u „holdingu“ ESKA Favorit, nabe su radili u Favoritu ali su ih brendirali kao ESKA ili kao ništa. Moj 1973. nije imo brand na nabi. Felge su imale naljepnice Favorit 27 * 1 ¼ cola. Onda filozofije oko quick release, šaljem neke fotke detalja kakvi su bili na mom 1973. kaže Čeh2 quick release je RENAKU njemački. Naručio sam ta dva kotača pa što bude, nisu novi naravno, trebat će i to čistit, rastavljat, podmazivat, vidjet ćemo. 

Stigli kotači, Čeh2 je čak poslao i stare češke tabulare, Česi su radili sve od A-Ž. Ja sam isto na 1973. imao prvo Češke tabulare, mislim Barum, kasnije smo kupovali Talijanske. Neki debil je na ove kotače lijepio tabulare s ljepilom za gume, a ne s tabular kitom/cementom, tako da je skidanje toga s mesinganom četkom bilo pravo veselje. Ljepila je bilo i po obruču s vanjske strane, po špahjlama itd. Kotači su inače OK, sve ispravno, quick release-i su vrlo teški i kompaktni, model iz 50-tih godina izgledaju kao da ih je seoski kovač iskovao.