Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
MONTAŽA

MONTAŽA

Montaža I dio

DAN D !!!!

Ujutro već malo iza pol devet eto mene kod legende Fume. Pofarbana rama visi, lijepa narandžasta boja, kao čini mi se oni fićeki koji su bili za pomoć na cestama. Ili su bili žuti? Ne, žuti su valjda poštarski.

Odmah gledam broj na rami, slabo se vidi, boja pokrila, ali dovoljno dobro se vidi brojka 65 prije znaka „f“ što znači da je bajk iz 1965. godine. OK, znači bajs je star 47 godina. Taman iza poplave u Zagrebu 1964. Znači nije plival….

Veli Fuma ajmo delat, idem sutra na put imam puno posla. Prvo je krenuo s pogonom i to je išlo ok, zatim vilica, volan to isto ok. Na prednjoj kočnici je zapelo, ona nova osovina umjesto stare spigane je preduga fali mesa na navoju za kontra maticu. Ništa, staru osovinicu u šrafštok i malo ju zravna. Beba….

Još smo malo kombinirali matice ali manje-više je to to. Bužiri i sajle sve bez problema. Ja sam planiral da mi skine kranc s RINO kotača i privremeno stavi na Author-ov Shimano kotač no to ne ide. Nije isti standard? Traži Fuma na furdi nađe neki kranc s 5 gang-ova ali ništa. Dobro, ok, ne moram se odmah vozit, pričekal bum još dijelove iz Češke.

I onda zadnji mjenjač. Graničnik je iskrivljen, FUMA ga ide ravnat i naravno pukne, ajde vari, pa nekako on to složi, nije idealno, na prednjoj većoj šajbi manje-više, no na manjoj škrguće malo i tako to. Anyway, znam da ide sutra na put, još ga posla čeka pa smo za danas gotovi, a tak i tak ide fine-tunning kad dođu nova osovina, kotači i kranc.

Montaža II dio

Osovina zadnjeg kotača je predugačka, proba Fuma razne varijante matica, valjčića, nema udarnu kombinaciju. Skida Gipiemme osovinu s kotača koji je bio na bajsu ranije, proba, ne ide, rađena je za Gipiemme nabu i onda je jedino rješenje otpilit/skratit češku osovinu. Učinjeno, super.

Stavio novu osovinu pogona i šalice, sve 5, nigdje lufta. Malo još centriranje kotača, štelanje kočnica i onda završno stavljanje traka na volan. Fuma to radi kraljevski, namota na desnu stranu, završi, šubler u ruke, mjeri udaljenost od kraja trake do lule volana, tako da bude ista udaljenost na lijevoj strani. Pa to je mikrokirurgija čovječe.

Tabulare je naljepio za čas, ja bih se sav zasro s ljepilom, a pitanje je i da li bi uspio nategnut kak spada.