Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
POGON

POGON

 

Pogon je bio boljka na Favoritu. Dobio sam luft na svom 1973. i odlučio pogledat crijeva. Znači izbit kajle koje drže poluge pedala. OK, to nije problem ali treba znati, nisam ja to onda odradio kako treba. Treba šina, na šinu komad drveta (coket kažu Primorci) i to tvrđeg npr. hrastovina, pa podložit to ispod poluge pedale, a onda čekićem po kajli. To ide uglavnom dobro. Ako se tuče bez podloge onda trpi osovina i može se smrdati čašica, kuglice itd. Dobro ajmo sad skinut polugu pedale. E to nije išlo, nego samo morao uzet radapciger (vidi foto). Radapcigerom to ide ko u putar (maslac). No onda su oni prstenovi itd. i ne sjećam se da li sam to uspio skinut, možda još nisam imao ruske papagajke, valjda sam probao i Francuzom no ne sjećam se. No nije to poanta nego kad sam trebao vratit polugu ne ide na osovinu. Kaže stari grij na plinu. Ok, grijem ja kako je prije napisano i kad je to bilo dost vruće onda na osovinu i vudri čekićem, nije baš pametno trebalo je opet preko komada drveta, ovako su ostali tragovi udaraca na poluzi. Also dakle, ne radim više eksperimente s pogonom radi ovog neugodnog iskustva. Zato sam to prepustio maheru Fumi koji je pogon rasturio u roku keks. Ja sam bio sve skinuo osim toga tako da je Fuma imao malo posla. Još mi je specijalnim alatom centrirao zadnju vilicu i čekićem korigirao nosač na zadnjoj vilici gdje ulazi osovina kotača. Super.

Dijelove pogona u vrećicu i ajmo doma čistit. Kupanje u benzinu, kuglice manje-više ok, osovina nije baš nešto, ošo cement tj. onaj dio osovine po kojem se vrte kuglice, čašice u redu. Dobro, idemo vidjet gdje kupit osovinu. Metalia Commerce imala, trenutno nema, trebaju dobit to se zove „Osovina srednja MTB kajla gola“. Ko ti dade ime? Kaj ima i oblečenih kajli? Zguglam ja to, vidim ima toga u Srbiji.

Vrijeme planirane montaže mi se bliži, osovina ne stiže u Metaliu, šaljem fotku Čehu2, kaže tvoja je osovina „brandirana“ tj. ima neki znak, Favorit nije svoje označavao znači netko je nešto mijenjao, valjda stavio nešto loše. Ima Čeh 2 originalnu „novu“ nerabljenu, šalje fotku nemreš bilivit, osovina „v krabce“ tj. kutiji, mi bi valjda rekli u škrabici. Pitam ga opet jer to novo ili je reparirano. Kaže novo i šalje fotku fokusiranu na onaj „cementirani“ dio. Super.

Ok, znači to je riješeno, ali tko zna kad će stić, ajmo po serviserima i dućanima, nigdje ništa. Možda se nešto i nađe, ali dimenzija nije ista. Osovina te „kajle gole“ ima četiri dimenzije A,B,C,D no da ne idem u detalje, to si svakak pogledajte da ne bi bilo nismo znali kad tražite nešto takvo.

Ok, ajmo u „Hrelić-mall“, srijeda, vrijeme predivno, gužva nula bodova, prošo sve uz ulicu niz ulicu i ne nađem osovinicu. Ima nekih drugih interesantnih stvari no nema „kajle gole“.

Zovem pajtosa bravara Ivu kojeg sam upoznao nedjelju prije na Hreliću i koji mi je rekao da ima Favorit kotače za tabulare i tako to. Odem k njemu, nema osovine, ima jedan tabular kotač nije loš ali nije Favorit no zato ima ramu Favorit, zupčanik pogona i polugu, aluminijski volan bez lule, možda Favorit ali ne vidim jer na volanu Favorita nema oznaka. Ok, ima i dvije kočnice Favorit specijal kakve sam ja imao, ima i vilicu. Gledam ramu, manje-više ok, ali je spigana na mjestu gdje stoje šifteri. Neko je gadno negdje kresno, ne znam kako, možda mu je pukla prednja vilica pa se negdje „dočekao na ramu“ J. Rame je Favorit radio od Raynolds čelik cijevi i to je bilo dobro. Težina bajka je bila cca. 10 kg (bez blatobrana i pumpe, mislim skupa s lampom i dinamom).  Kaže pajtos Ivo evo ti to sve za 100 kn. Di nećeš uzet. E sad sam se malo osjećao ko netipično muško koje ciljano traži i kupi točno to što traži, ja ovdje došo po osovinu i Favorit kotače, a vraćam se sa sasvim drugim ulovom. Ok, ali dobar popust, pravi „Schlussverkauf“ što bi rekli Austrijanci iliti „Na haljavu“ što bi rekli Rusi.

Dobro ajmo sad gledat kako reparirat osovinu, guglam cementiranje osovina, nema baš nešto, to bi i koštalo, bravar u Kneza Mislava veli ima koji to rade ali to znači prvo drejat, pa onda „stavit“ gore „cement“ pa onda vudri ufino drejanje i politranje. Ko bu se s tim zafrkaval. Znam kad sam jedanput dal delat čelične colovne šarafe za spone na Austinu (auto, stariji brat Mini Cooper-a) da su me dva šarafa koštala valjda 150-200 dojčmaraka.

Takve kajle gole imaju i ROG-ovi maratoni i slično, kako i gdje dečki to nabavljaju ne znam, valjda im od lufta u osovini vleče propuh kroz pogon.

Uglavnom da skratim, idemo mi po varijantu „škrabica“, a ne neka Taiwan kajla gola za 25 kn. Pa kakav je to materijal za 25 kn, to ko da si denem drvenu ili plastičnu, dajte najte…..