Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
PREDNJI MJENJAČ

PREDNJI MJENJAČ

Prednji mjenjač je bio Falcon, meni nepoznat brand, kaže Čeh2 da je to Češko ali made in Taiwan. Drugi kažu da je to čisti Tajvanac, nema veze, ne zanima me, nije Češko.

 

Čeh1 nudi dva modela, onakav koji se uglavnom standardno koristio i drugi koji nisam nikad vidio. Naručim ja taj drugi i kad je stigao imam što za vidjet, puknut nosač kojim se mjenjač pričvršćuje za ramu. Kako im je to uspjelo, u transportu nemoguće, jer je bilo dobro upakirano. Netko je valjda pretegnuo maticu ili je isto tako pri padu pao na mjenjač pa je opet puklo tamo gdje je najtanje tj. kod rupe kroz koju prolazi vijak. Materijal je aluminij tj. špijalter izgleda dosta porozno pa lako pukne, nije to čelik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normalno odmah eskalacija Čehu1, gledam fotku koju mi je bio poslao, povećavam, nazire se da bi to moglo bit puknuto. Kaže Čeh1 sorry nisam vidio. Možda i nije, malo je stariji od mene, ima svoj servis i radionu, valjda puno posla. Ali kako je vidio da fali jedan dio na zadnjoj strani (valjčić i vijak koji ide kroz njega, a služi da ti lanac ne padne ako nešto krene po zlu). Ajd dobro kao poslat će on drugi isti takav. Putovanje dijelova iz Češke traje cca 7 dana iako ih šalju tzv. „letecky“, valjda leteći tj. avionom? 

I poslao je drugi  no na njemu je nosač/obujmica od čeličnog profila, a ne aluminija. Moguće je da su skužili da to puca pa su poslije stavljali čelične.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E, a komunikacija s Čeh1 se bez Google translate ne da izvesti, ne zna engleski. Znači napiši na hrvatskom, pa dobiješ sve i svašta, ok, znam ruski, ima neke sličnosti, pa onda malo modificiraj. Pa on vrati odgovor na češkom, pa ajmo Google translate, pa opet inverzna priča, dobiješ sve i svašta, ali uglavno ide to samo treba vremena.

 

Operem mjenjač, rastavim, osovinica za štelanje jako tanka i iskrivljena, malo je glupo smještena, pa kad se štela onda nije ni čudo da isforsira, a kako je tanka onda se iskrivi. Nije neki bed, ali ravnat takvu tanku nije baš pametno. Uglavnom sve radi. Prednji mjenjač je u odnosu na zadnji mala beba tj. nema tu neke velike inteligencije. Možda je na mom originalnom bio ful ručni – „poluautomatika“  koji nije bio na sajlu nego je imao ručicu koju si pomicao, za to si se trebao sagnuti više prema pogonu i nije baš bilo zgodno ako si na nizbrdici. Kaže moj Nikola ima on takav za rezervu ako mu ovaj „automatski“ krepa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovaj moj je hibrid Favorit i ROMET. ROMET je poljska firma, radila je svoje bicikle, a surađivali su s Favorit. Mislim da je to bilo u ranijoj fazi i vjerojatno ih nije puno stavljano na Favoritove specke. Možda griješim, obzirom se Favorit izvozio u dosta zemalja, možda su npr. u Poljsku išli samo Favorit/Romet.

Ajmo surfat po specijalnim zavarivanjima, jer je šteta bacit. Odem kod jednih kažu ne može se to, upute me na druge, opet ništa, odem kod bravara ništa. Zovem frenda Damira koji ima svoju firmu i radi alate, ima on nekog za aluminij no u gužvi je. Dobro, zamjenski stiže, valjda će biti ok, pa bum imal 2 iz kojih se složi jedan dobar, a ostalo za rezervu, „Ersatzteile“ što kažu Nijemci.

Općenito kad nosite ove muzejske primjerke očito se svi majstori boje to dirat jer ako nešto krene po zlu nema rješenja, a nemre ti uzet neke velke novce za posel, dosta toga ide po „piva cjeniku“ tj. „ma dajte za pivu“.

Javlja Nikola skoro u ponoć, našo na cikloberzi isti takav, cijena 20kn, di ga nećeš uzet čovječe, opet cijena „za pivu“. Postal sam pravi pivopija. Žujin zakon 000: „Majstoru daj za pivkana i bacikla ti je zrihtana“.

Gledam fotku izgleda jako dobro, glanca se kaj pesja.., znate već kaj mislim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evo danas 21.05.2013. kreno pisat u 05:30, pa ću poslije u radionu ić oprat ovaj zamjenski od Čeha1. Sve standardno rastavi, u benzin, pa Purolom pa Sidolom super izgleda. Dobro nauljiti i peći na 180 dok ne porumeni. A ne, to je recept za ručak, sorry.

Skombiniram najbolje šarafe i neda mi vrag mira, ajmo mi s njim na mjesto prebivališta tj. na ramu. Nisam nikad to stavljo, najgore odredit točnu poziciju da mi ne zagrize u farbu previše, pa ako treba micat onda nije dobro.

Laganini ga ja prišarafim, pa gledam, stavim vodilicu, malo simo malo tamo i reko to je to. Pritegnem šaraf, ne konjski još, provučem lanac i ajmo krojit bužir. Bužir Taiwanac XON PRO, boja slonova kost kakav je bio na Favorit 1973., žilav, jedva ga režem s cvikcangama, provlačim sajlu, mjera taman ko kod šnajdera. Zatezanje sajle, idemo šaltat, ide odlično.

Malo lanac dotikavle vodilicu jer pogon ima lufta, pa prednji zupčanik „baulja“ tj. malo ide u „osmicu“,, kad dođe nova osovina to bi trebalo bit super, onda bumo fine tunning.

Sad već bajs liči na nešto, oba mjenjača u funkciji, reanimacija nakon 47 godina, to ko da je dobil pace-maker ili s onim elektrodama (defibrilator) po čuki (srcu).

Sad treba preživjeti vrijeme čekanja kotača, osovine, kranca i šiftera od Čeha2, te pedala od Nikole. Taman da se još malo zglancaju komponente koje su gore. Naime, sve je lakše čistit kad je na mjestu, jer je čvrsto, ne držiš u ruci, pa možeš s dvije ruke šema krpa, pa nju oko toga što čistiš, pa ko Rom kad ti čisti papak (cipele), fiju briju sim pa tam. Glanc da moraš stavit naočale za varenje….

Stigo prednji mjenjač od Nikole, nije neophodan ali ipak ima manje izgrebanu vodilicu lanca pa rekoh idem ja to skinut. Malo morgen! Šaraf nekom pukao, zarezao pilom za željezo neki jadan utor, ne ide ni s jednim šrafcigerom.

Ok, rekoh nije mi bitno, ajmo se igrat. I ja u auto pa kod starog.

Mjenjač u šrafštok (mali Ruski čelični), šrafciger u utor pod kutem, pa pomalo čekićem kvrcam. Ni makac. Dobro, moglo bi se to i izbit, ali ne znam gdje stari ima duršlag. Osim toga ako idem grubo smrdat ću osovinu, ogrebat tijelo mjenjača…..

Ništa, ajmo bušit šaraf malim borerom cca. 2-2,5 mm. Ima stari profi stalak, neda mi se to vadit, ima el.bušilicu ali za tako mali borer nije to baš zdravo, hoće to pucat.. Osim toga sramota, do sad odrađeno sve „na palentu“, tj. bez štroma….. Dobro, ajmo mi i dalje „unplugged“ tj. na ruke, bušilica ručna od nonića, proizvedena u Americi krajem 19. st. i ide to polako, malo ukrivo ali manje-više. Uzmem oštriji borer ide bolje. E, a ne smiješ preduboko jer ćeš probušit osovinu. Dobro, probušim ja taj šaraf nekako, vidim da sam malo „ušao u osovinu“ i onda rekoh idemo mi sad izbit osovinu. Muka ježeva, radapciger ogroman za skidat kotače s auta, nemam pomoćnika da mi nešto pridrži. Nemam mesa za ulovit s radapcigerom, e onda stisni polugu mjenjača da osovina izađe, polugu i tijelo mjenjača uhvati Gripzangama, pa namještaj mega radapciger da mu špic sjedne na centar osovine. I uspijem ja to nekako. Nije ni trebalo ključem stezat radapciger, samo sam ga rukom šarafio i vodilica padne s osovine. Bravo.

Proširim malo rupu i krenem narezivat s 5mm. Prva nareznica ide sve super. Druga nareznica, padne mi vodilica s nareznicom iz Gripcanagi i eto vraga, puče nareznica, tj. gorni dio se odlomio, a donji dio ostao u rupi.  Sad malo gledam Internet u stvari se ova „muška“ nareznica zove „ureznik“. 

Pa sad je ovo gore nego na početku !!!! di ćeš bušit ureznik, pa on je tvrd nemre bit tvrđi. Vjerojatno je puknuo zato što ima one utore da mu ide špena van, pa je zato oslabljen. Ništa, ajmo mi na struju bušilicom, naravno nemreš „iz ruke“ u centar nego malo sa strane i na to sam bio spreman tj. na veću rupu. Ok, izbušim ja to, ureznik vani, rupa nepravilna, ajmo borerom 6-icom, sve 5. Rupa ogromna, idem probat narezivat s 8-icom ne uspijeva, naime nema dubine pa ureznik samo malo uhvati a onda valjda „lupi u kontra stranu“. Uglavnom odustajem, još ću probat profi bravaru ako što uspije. 

Nema veze, imam jedan prednji full ispravan i radi, te dva nekompletna za rezervne dijelove. Dala bi se ova vodilica fino uštimat pa onda zavarit, ali nije to to. Možda paše i neka druga vodilica, ova moja nije brandirana, za razliku od tradicionalnog prednjeg Favorit mjenjača, pa se neće ni kužit…..

Punac mi je bravar, pokažem ja njemu vodilicu, objasnim kaj sam delal, gleda on, duma, spor  kao i uvijek, a onda veli: „A zakaj ti s kontra strane od ove velke rupe ne zbušiš novu manju kak je i bila, pa ti onda fino nareznica odradi posel, jer ima s druge strane ovu velku rupu kroz koju može proć“. Bravo, kak se to nisam setil? Ok, velka rupa u toj varijanti ostane i to nije to al to bu onda „olakšana“ vodilica da mi bajk bude lakši. Takav olakšani prednji mjenjač ide u set rezervnih dijelova.