Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
TABULARI

TABULARI

Tabulari (Tubulari) su priča za sebe, zato posebno poglavlje. Nisam ih „nosio“ od 1987. Negdje 1992. sam na burazov Favorit stavio nešto deblje felge i „normalne“ gume. Jedan od razloga što sam po drugi ili treću put (prvi put kod ljekarne kod Džamije (Trg Hrvatskih velikana)) valjda negdje 1986. završio u tramvajskim šinama, ugao Savske i Vukovarske, pao na rame preko auta, drugi auto skoro u mene, a onda mjesec dana dizo lijevu ruku desnom da je mogu dobit na tastaturu (štriko sam software u to doba, a nemreš štrikat s jednom rukom).

Drugi razlog je taj što smo ko klinci svako malo to trebali krpat. Znači odlijepi ga s felge, razreži platno, odvoji platno da dođeš do štepova, lagano škaricama otvori, vadi konce (sad kad pišem podsjeća me kad ti skidaju konce nakon operacije npr. meni bilo tako nakon slomljenog zgloba), vadi gumu, lijepi zakrpu, šivaj (koristili smo konac tipa „perlgarm“, a možda i tanku „treinu“ (tako zovu špagu/konop u Kostreni, a možda i šire, nemrem nać ništa slično na Internetu, talijani kažu „corda“)), šivali smo šusterskom zakrivljenom iglom, vrati platno, pa lijepi na felgu. Ljepilo se kitom koji smo kupovali u Trstu, valjda ga je bilo i u Hrvatskoj. Kako mi nismo čistili ni felgu, ni tabular, a vjerojatno nismo niti mogli jako nadrukat, a najmanje čekat da se to dobro stvrdne (24 sata), onda su nam se ti tabulari stalno pomalo „zaokretali“ pa smo mi to rukama stalno malo natezali. Osim toga ljeto, plus 30, valjda se taj kit isto malo topi ako su se topile one zakrpe na asfaltu, znate ono, kad vam ostane otisak prstiju/stopala u asfaltu.

A mi smo sve to radili već s 14/15 godina, ko te pita….

Ali sad kad se slaže vintage mora ići tabular, ne idem više po šinama, osim što sam zvekno kod Traume prije par godina i to opet šine .

Muči me pitanje, idu li današnji tabulari na felge od 27 cola?  Kaže Fuma to ti je ok. To s dimenzijama guma je cijela nauka. Uglavnom zmeril sam špagom opseg felge pa onda malo 2r x Pi i te priče. Uglavnom felga je 630, a tabulari su danas za felge 622, kažu 8 mm se nategne. E to bu Fuma natezal, ja se ne bi igral s takvim natezačinama. Ima i drugih stvari za natezanje.