Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/ibarbari/public_html/ruki.com.hr/plugins/system/rokextender/rokextender.php on line 32
ZADNJI MJENJAČ

ZADNJI MJENJAČ

Za zadnji mjenjač sam znao da će biti izazov i vjerujte bio je. To je Favorit tip mjenjača PWB.

Na ovom linku http://www.disraeligears.co.uk/Site/Home.html  , vjerojatno vam je već poznato, ima hrpa toga o mjenjačima i drugim stvarima.

 

PWB mjenjač je uveden 1964. i dosta liči na Campagnolo Record (češka kopija). Model koji ja imam spada u „racing“ verziju, bila je i touring verzija. Kompletno je čeličan i težina je 307 g (uključivo nosač/adapter za vilicu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kratica PWB je nastala od Pariz, Varšava i Berlin tj. gradova kroz koje se vozila „Trka mira“ (Peace Race). Tu trku su zvali „Istočni Tour de France“. Utrke su vožene 1960, 63, 66, 70, 73, 76, 79 i 82 no nitko od Čeških vozača i timova nije pobijedio.

Na mom ne piše PWB, ali je 100% isti. Sva sreća da zaljubljenik u mjenjače http://www.disraeligears.co.uk/Site/Favorit_PWB_-_Montageanleitung_scan_2.html ima na svojoj Web stranici montažni nacrt na njemačkom, nigdje nisam našao nešto na češkom, ima nešto na poljskom  no apsolutno samo ovaj njemački montažni nacrt postoji na Internetu. Ne bi me čudilo da imaju i rusi, jer kod njih možete kupiti masu user-guide-ova za automobile. 

Za objašnjavanje svega što sam morao napravit najlakše se referencirati na brojeve dijelova iz nacrta.

 

 

 

 

Odmah sam vidio da je polomljena kuka/nosač/adapter koji spaja mjenjač na zadnju vilicu (dio 2159 na slici). Polomljen je na dijelu gdje se nalazi vijak 2159/1 za učvršćivanje na vilicu. Kako je to netko uspio razvalit nije mi jasno jer je adapter ful čeličan (3 mm). Vjerojatno je morao negdje gadno kresnuti, vjerojatno nije bio normalan pad kad bicikl prokliže i pada pod malim kutem. Vjerojatnije je da je kresnuo u rinzol (bankinu) ili nešto takvo. Možda mu je i mjenjač ušao u špajhle (žbice, mi smo govorili špajhle vidim da tako pišu i Česi, Nijemci kažu špajhn  (Fahrradspeichen) pa je nastao lom svega i svačega. Kako je cijeli mjenjač čeličan možda je stvarno radi zakona poluge i zamora materijala adapter pukao na dijelu na kojem prolazi šaraf 2159/1 jer tu ima najmanje „mesa“ tj. rupa je blizu kraja adaptera.

U svakom slučaju put pod noge ili bajs med noge (onaj ispravan MTB naravno J) i deri po serviserima. Nema tu telefonom čovječe, kak nekom objasnit da trebaš adapter star 47 godina, mislil bi da si htel zvat muzej pa fulo broj.

 

U Metalia Commerce kažu imali su takvo nešto, možda dođe. Nema nitko 100% takav, u Travnom kupim sličan srebrne boje, ali s muškim nastavkom (vidi sliku), kaže majstor skini nastavak i to je to. Ok, uzmem ja to i turpijom s kontra strane skinem metala da mogu onda duršlagom (durchschlag je na njemačkom izbijač ali i cjedilo J, po naški se to kaže izbijač) počet to izbijat.

 

 

 

 

 

 

 

Imam ja pretpotopni duršlag (ovdje iznad je novi s Web-a) i to se odradilo u roku keks. Ne sjećam se kako sam držao adapter i što sam podložio, vjerojatno neki komad drveta s rupom tako da nastavak prođe kroz rupu kako bi se mogao izbiti. Za to moj stari ima neki čelični komad, mislim da je nosač avionske bombe, ali super dođe za ovakve zahvate. Može naravno i dobar čelični šrafštok ali onda netko mora držat komad da ti možeš čekićem derat po duršlagu.

Riješio ja to ali vidim moglo bi to bit predugačko, ajmo nanovo po serviserima. U Strojarskoj kupim vrlo sličan i kažem to je to, i boja je crna pa se ne vidi da nije original.

E sad idemo u detalje, vidim ja da cilindar/vijak 2159/3 nema puni hod, a to je jedno od mjesta gdje se štela (podešava) . Ništa rekoh ajmo mi to sve raskopat tako i tako ga benzin nije svuda očistio. Izvadim ja 2159/3 vadim štift 2159/5 i feder (oprugu) 2159/6 sve ok. Što mu onda ne štima? Valjda feder? Ajmo doma, sva sreća nema žene i krenem tražit federe, a gdje drugdje nego u flašicama s parfemima J. Neću to raskopat, žena će me zatuć, ajmo po kemijskama, sprejevima za nos i sličnim flašicama. Nema ništa. Ima možda u nekim sprejevima ali neću to probijat da mi još nešto ne eksplodira pa sam onda nigdje tj. zna se gdje J.

Ajmo nazad u radionu vešeraj/bajkeraj, uzmem turpiju i kažem ajmo malo poturpijat štift možda negdje zapinje, isto tako i otvor po kojem se kreće. Par puta turpijanje, pa cilindar nutra-van par puta (ovo nutra-van je dobro kod nekih stvari, ali ne baš za ovu J.

E onda rekoh jesi glup, pa to turpijanje neće ništa riješit jer feder gura štift tak i tak stalno prema gore pa ako ga malo i skineš nećeš ništa postići. Dobro, ajmo kod majstora za federe u Kneza Mislava, kaže ne radim ti ja takve federe to je dječja igra uzmi iz penkale. Penkale?

Iza ugla u Narodne Novine, kemijskih na tone, gledam, pitam, raskopavam, nema ništa.

A onda Baltazar lampa proradi. Pa čovječe „Penkala“ je na Jelačić placu. Zove se Peroklinika. I ja s federom tamo, kažem predobrom Bošku Varićak-Keranović :“Nemojte se srdit ali ovo s čim dolazim je bogohuljenje, među vaša fina nalivpera i penkale ja dolazim s mjenjačem za bicikl“. Nema problema, gleda on feder, ode po kutijicu (a ima ih stotine) i između tri federa odaberemo jedan koji je tri četvrtine ravan a onda iskrivljen. Ništa kažemo, tu si odreži pa vidi). Hvala do neba. Cijena 0 kn.

Ajmo doma u radionu. Odrežem ja s cvikcangama feder, malo sa špicangama izravnam završetak i malo ga spigam prema unutra da ne zapinje. Feder u rupu, štift gore, štift u cilindar i „wow“, šljaka !!!!! OK, sad to nije oriđiđi, nema pedigre, to je sad „mjenjač avlijaš“ ali se creva tak i tak ne vide, glavno da radi, fercera što kažu u Dalmaciji.

Sad sam na konju mislim si ja, mrdam ja po mjenjaču kad ono ispadne vijak 2159/13. Kaj je sad? Gledam kontra stranu vijka i vidim kaj je, ima utor za Zeger osigurač. Jel bio ili se izgubio u oceanu benzina kod čišćenja? Nema veze, ajmo mi surfat po Vijci Kranjec. Ima tih stvari, bajs među noge i deri do Kranjca. Mjenjač v žepu naravno. Probamo par veličina i nađemo. Super.

Kotačići 2137 su rastavljeni, stara mast zapekla da sam ju skidao laganini sa malim šrafcigerom, podmazano, nema lufta, sve pet.

Gledam bolje mjenjač (opaska: sve ovo radim dok još nisam našao montažni nacrt. Imao sam samo onaj u vlastitoj memoriji kad sam šarafio po starom Favoritu iz 1973.) fali štelšrauba 2130 koja nije toliko bitna (služi za dodatnu regulaciju zategnutosti sajle). Ajmo opet đir po servisima. U Strojarskom mi da Shimano ali veći promjer, kaže nareži veći navoj u rupi i to je to. Ok, ajmo kod starog, ima on nareznica koliko hoćeš. Kopaj traži, ima šestica (mm), meni treba petica čini mi se. Nađem ja to, nikad nisam sam radio, ali gledo starog kako radi. Ok, znam da ima više finoća nareznice tj. ideš prvo sa sitnom pa onda s dvije grublje. Probam ja i ide to. Trebaš svako malo ulijevo da makneš špenu iz navoja. Sreća plitak je materijal i riješim ja to, Shimano sjeda ko beba.

 


 

 

 

 

 

 

 

Pošaljem ja Čehu2 fotku, jer sam ga već tražio da mi proda jedan PWB, gleda on i kaže pa to ti nije oriđiđi, to ti je Shimano komad. Ajme sramote, jesam se izblamiro (ko Mujo kad mu pukla lopata na glavi), kaj bu si čovjek mislil, koji sam ja papak i neznalica. Srećom kasnije kod prve montaže nađe Fuma u „hrđa abtajlungu“ hrđavi komad isti stil, ista dimenzija i to sjedne ko beba.

 

Tijekom prve montaže puče graničnik 2159/10, Fuma vari, nekako složi ali je u gužvi, pa mjenjač proradi ali nije to to, ima tu još posla.

Dođem doma, bajs na stol i ajmo po mjenjaču. Mrdam ja imbusom po 2519/7 i ključem po matici 2159/9, sjećam se da smo mi ko klinci po tome čačkali i natezali feder.

Sve mi se pošemeri, lanac se opusti, ništa. Ajmo surfat, nađem montažni nacrt, ali nigdje nema upute, ima osnovno kako naštelati hod mjenjača, ali oko natezanja federa ništa.

Gledam ja onaj 2159/10, gledam kako sad izgleda, pa to je zavareno na krivu stranu?

Ok, ajmo kod bravara u Kneza Mislava, zatvoren, susjed „federmaher“ veli pitaj tu kod vulkanizera. Gledaju oni to, zove gazda dečka, veli bumo mi to napravili dođi sutra u subotu. OK.

Ne da mi vrag mira, idem ja u Travno znam da je taj majstor mom burazu preslagivao PWB, radio novu oprugu 2159/8. Nakon što sam se uredno pogubio po vrletima Travnog, počne kiša, nema parkinga, petak 6 popodne, pa kaj je ovo. Sparkam na pol na zebri (nikad to ne radim, ali za ovo i u vatru i u vodu). Gleda majstor mjenjač veli to je ok, feder je ok, radit će to i bez graničnika. Ajde ok, čemu onda služi graničnik, To mi je još tajna, Fuma reče mora bit graničnik. Izgleda da graničnik mora bit da se ne prenašpana feder i pukne. Ili ako pukne feder u vožnji da ti lanac ipak ostane koliko toliko zategnut da se ne ubiješ?

Ovo bez graničnika mi i paše, jer mi je od silnog skidaj/stavljaj malo „dobio“ navoj na 2159/15 i već drži na „koncu“. Ok, skidam graničnik, stavljam mjenjač gore, podmazujem (ovo je bilo bitno jer očito bez ulja oko 2159/9 stvar zaglavljuje. U uputama inače piša što sve treba uljit i tog se treba držat. Ja svoj Shimano Ultegra nisam nikad nauljio ili bilo što i radi ko beba. No za ove stare „pile“ stvarno vrijedi „tko maže taj i vozi“.

Natežem ja feder lijevo/desno imbusom 2159/7 i maticom 2159/9, vidim lanac se fino nateže, na dobrom sam putu. E sad, sam sam, da bih mogao šaltati nekad sam okretao bajs naopak, tako da stoji na volanu i sicu, no sad imam ganc nove bijele bužire grijeh je to uništit.

Ništa, primi zadnju  vilicu lijevom rukom, kotač u zrak, desnom vrti pedale, pa desnom na šaltung, pa desnom po pedalama, pa opet po šaltungu i tako do besvijesti. I mic po mic šljaka. Neće u prvu brzinu iliti prvi gang. E sad, to muči i buraza, on je stavio veći kranc, moj je privremeno od drugog bajka, novi s češkim pedigreom još nije stigao, možda je to problem tj. u broju zuba. Sjećam se ni nama ko klincima nije išao u prvu što je bio mali problem na strminama Kostrene gdje smo onda morali „veslati“ u drugoj, a vani zvizdan, znoj niz leđa curi, a na ručak nam se žuri.

Ajmo mi odmorit. Stvar radi, rezervni mjenjač samo što nije naručen od Čeha2, imamo znači alternativu za složit ful pedigre makinu od dva mjenjača i još ostane za rezervne dijelove. Možda zatreba burazu, mom mladom „kolegi po Favoritu“ iz Novog Sada ili meni. Takvi dijelovi kao što kaže majstor iz Supilove možeš tražit samo u muzeju.

Dođem ja doma, opet gledam montažni nacrt, neda mi vrag mira, još ću ja po njemu. Idem ja sutra kod starog probat na plinu prepigat onaj graničnik, ako pukne nema veze, radi i bez njega. Ne sviđa mi se kako mi stoji mjenjač tj. kako 2159/15 mijenja nagib kod raznih gangova. Ajmo surfat opet fotke Favorit, a i sjetih se da je na mom 1973. nagib bio veći. OK, sad je kasno budem sutra, već me susjeda špijunira, valjda gleda kaj gori svetlo u veškuhinji i tko to troši stubišnu struju, znam ja te likove.

Opet se zahajca Baltazar lampa i rekoh, budalo pa imaš doma trenažer, staviš bajk u njega i fino sutra ujutro vrtiš pedale i šaltaš ko gospon. Skidanje quick-release s Author bicikla i spremno za sutra ujutro.

Jutro, nedjelja ajmo odmah u 8 u veškuhinju.  Ajmo sad po bajk, stavljaj ga u trenažer. Malo je sve prekratko, naštelam trenažer, ne bi bilo sigurno na tome se vozit, ali za štelanje sve pet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrtim pedale lijevom rukom, šaltam desnom, cijeli svijet je moj. Olakšanje ko kad si je Tom Hanks izbil zub klizaljkom u Cast Away. Ide to dobro, još podmažem, isto i lanac. 

E sad, uzmem legendarni univezalni ključ za bicikle (Favorit) odvrnem 2519/4, imbus u 2159/3 i nategnem mjenjač da stoji pod većim kutem, zategnem 2519/4 i vudri u šaltanje. To je to, sviđa mi se poza mjenjača, to je za novi release Figurae Veneris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I gle čuda, ide u prvi gang. Malo još ruži u šestoj brzini jer lanac malo šmajhla po 2159/15 jer nije baš idealno ravan. No šesti gang se baš ne koristi tako da je to ok. Odmah na mob, zovi buraza, javi sretnu vijest, ko da mi se rodilo treće dijete i još da sam mu ja otac.

Ajmo još malo po graničniku, idem ga ja malo stanjit. Nemam šrafštok, gripcange sam polomil kad sam probal nešto odšarafit u non-bike projektu. Ajmo s kombinirkama, a gdje ću turpijat, treba mi neka čvrsta podloga. Dobro evo stari hrđavi okvir na betonu oko kotla za kuhanje veša. Dobro, ide to malo po malo.

Drugo jutro ja kod starog, pripremim mega turpije cca 50 cm, šinu cca 25 cm, šraštok mali, plin se neće upalit bez plamenika, valjda bi tu trebalo preštelati količinu zraka ali nemam vremena niti mi se da, kaj ak nekaj smrdam , kak bu stara kuhala. Ništa grijem preko ringa, držim graničnik s gripcangama. Dolazi stari, pitam jel treba to zagrijat dok ne pocrveni, veli ne treba, ok, ajmo s tim na šinu i brzo ali pažljivo se šuljat s čekićem. No kako je stvar elektro varena, puče. E to sam i znao, ali nema veze. Da li bi pukla da je autogeno varena ne znam.

Zadnja varijanta ako se zainatim do kraja je napraviti kompletno novi komad. Uzimam od starog komadić čeličnog pleha, iste debljine i taman veličine pa ćemo vidjet. Rupu izbušit s malim borerima za metal, ima stari one valjda 1,5 i 2 mm, to se nemre iz ruke bušit, ali ima on i stalak za bušilicu pa bi to išlo, Onda malo okrugla mini turpija, mislim da stari ima, a onaj nosić nekako s „mini fleksericom“ ili ak treba i ručno pa kolko traje traje. Ak se uhvatim toga onda mi je to trening za mehaničara na Kubi, Indiji, Afganistanu i slično. Oni na cesti zdrejaju Ferrari iz ničega ak treba.

Naručio sam od Čeha2 nekompletan PWB, fali 2159/3-6. Stigao u paketu, sve u dobrom stanju, skinut ću s njega što fali i bit će brandirani PWB mjenjač s graničnikom, originalnim zatezačem sajle i originalnim adapterom J

Malo morgen! Neću u detalje, ali nakon stavi, skidaj, pigaj, stavljaj itd. shvatim da PWB od Čeh2 nije „u paralelu“. Mjenjači rade po principu „paralelograma“ i ako tu sve nije u milimetar onda ni osovine nisu u vinkl (pod 90 stupnjeva). Pazite na to kad kupujete staru kramu. Osim toga malo je i aksijalno spigan. Natezao sam se i prepucavao s Čeh2, na kraju kad sam komplet rastavio PWB i poslo mu fotku gdje se vidi zašto paralele ne štimaju, kaže poslat će taj dio tj. tijelo mjenjača nanovo. Bumo vidli.

U svakom slučaju, graničnik i adapter se mogu iskoristit i sada je moj PWB full ok.

Nisam zadovoljan kako kotačići/lančanici (pulley) mjenjača usmjeravaju lanac. Originalni kotačići su bez zubaca, ondašnja tehnologija, očito su kasnije shvatili da je dobro staviti zupce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E sad, stari pulley-i su imali rupu 6 mm, kasnije su svi prešli na 5 mm i tu nema nekog spasa. Stavio sam privremeno RINO kotačiće s drugog bicikla. Plastični 10 zubaca. Isti kao ovi dolje koje sam kupio od Shimano-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postoji varijanta da se u ovaklve Shimano stavi šaraf od 5 mm, a s kontra strane matica no onda to nije to, to je krpanje. Naći ću ja Favorit kotačiće makar kupio još jedan cijeli PWB mjenjač. Danas sam na Hreliću vidio ESKA bicikl trobzinac, taj je vjerojatno još stariji od mog, ima PWB mjenjač, ali nebum valjda kupil cijeli bicikl za 350 kn radi jednog mjenjača :-)

 Nije mi dal vrag mira. Obišao sam tri kovinotokara na području Trnja. Svi su rekli da su valjčići pretvrdi (tvrđi od turpije) i da se nemre probušit rupa od 6mm. Treći kovinotokar me uputio susjedu kojeg sam jedva našao. Većinom su te stare radione sakrivene i izgledaju ko iz Alan Ford-a. Već sam mislio odustati, pitam na nekoliko mjesta u susjedstvu i na kraju nađem starog majstora Zvonka. Velika radiona, Zvonku 78 godina, više ne radi, radiona opremljena tip-top. Sve stari strojevi ali sve radi. Gleda on što treba, pričamo o starom Trnju (moj dio familije po staroj je od pradjeda iz starog Trnja)….

Dobro, idemo bušit kaže Zvonko. Ne osjeća tri prsta desne ruke, pa malo pričamo i o vratnoj kralježnici onak usput. Da skratim, stavi Zvonko vidija borer (full vidija, ne samo vrh) u Kanadsku makinu staru barem 50 godina, makina se može štelat u svim smjerovima, veli on malo ima takvih još… Krene on bušit, mala brzina, teško ide, naulji s jednim uljem, pa s drugim i na kraju sve pet. Probušio je oba valjčića i 4 prašinara, sve odlično.

Pouka priče je da „mlađi“ majstori koji imaju aktivni obrt nemaju vremena za ovakve pizd….. zato treba naći starog mahera u mirovini, zaljubljenika u svoj posel koji ga zna i koji ima vremena za ovakve zahvate. Pitam Zvonka kolko košta, opet „šema piva“, ostavim mu 50 kn još malo bacimo spiku o Trnjanskoj skeli prek Save i tako to. Zvonko me je spasio. Nije se htio fotkat tak da nemrem otkrit identitet da ga ne gnjave likovi poput mene. Iako imam dojam da mu je drago kad može pomoć i biti od koristi sa svim svojim makinama i znanjem.